torstai 4. huhtikuuta 2013

Kaiken maailman remontteja.

Rakennulehti  nro 12/ 28.3.2013
Lehden artikkeli: Rakennustarkastajat huolestuivat energiatehokkuuden riskeistä.
Lehden artikkelista käy ilmi energiatehokkuusvaatimusten kasvaessa myös rakennepaksuudet ovat kasvaneet  ja rakennukset ovat siksi alttiita aiempaa suuremmassa määrin virheille, jos suunnittelu ja toteutus eivät ole osaavissa käsissä.Oulussa viime viikolla puhunut professori Jouni Koiso-Kanttila Oulun yliopiston arkkitehtuurin osastolta "Energiatehokas rakennus ei siedä sitä määrää vikoja kuin nykyinen rakentaminen tuottaa. Ei pitäisi mennä tästä parempaan eristävyyteen, ennenkuin suomalaisen rakentamisen laatu paranee"
Suunnitteluvirheet ovat suurin syy rakenteellisen turvallisuuden riskeihin, arvioivat rakennustarkastajat. Pätemättömät,kokemattomat rakennussuunnittelijat ovat suurin riski.Nyt ryhdytään rakennussuunnitelijoiksi ja muutaman vuoden päästä luullaan, että olllllaan päteviä ja esitetään viranomaisille erinomaista pätevyyttä.

Yksi kriittisimmistä tarkastajista sanoo: rakentajien rahan ahneus näkyy.Firmojen päätarkoitus on tuotaa mahdollisimman paljon voittoa.Tuotteen ja työn laatu on täysin sivuseikka.Kaikissa aioissa yritetään fuskata ja tehdä mahdollisimman halvalla.

Toisaalta myös ympäristöministeriö saa vastaajilta arvostelua:Ympäristöministeriössä rakenteellisen turvallisuuden asiat ovat jääneet jo vuosikausia muiden asioiden jalkoihin.

Muistan myös tapauksen vuosien takaa kun asunto-osakeyhtiöille luvattiin perusparannuslainaa hyvinkin maltillisin ehdoin.Ongelmia eri virkamiesten kanssa tuli suunnitelmista.Virkamiesten mielestä vanhaan jugend taloon olisi pitänyt lisätä villaa myös kadunpuolelle ja tuhota koko fasadi.Onneksi tälläkin tarinalla oli onnellinen loppu.Julkisivua ei villoitettu.

Artikkeli kertoo paljon uudistuotannosta ja sen ongelmista, mutta sama pätee myös korjausrakentamiseen..

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti